woensdag 22 augustus 2007

-=7=- Vakantie 2007 - Zwitserland - Graubunden - Savognin

Woensdag 22 augustus 2007

Gisteren vroeg naar bed gegaan. We moesten zorgen dat we uitgerust waren want onze eerste bergtocht zat er aan te komen. De weersvoorspellingen waren goed. Een beetje bewolkt maar ook een klein zonnetje. Rien heeft nog een show gegeven van het TV programma Alo,Alo met een koekkoeksklok in zijn broek. Ook de humor is weer goed losgekomen.

De toppen van de hoge bergen in de omgeving zijn wit. Dat betekent dat er boven sneeuw is gevallen. Maar om daar te komen moet je wel boven de 3000 meter zijn. En zo hoog zouden wij niet komen vandaag.

We vertrokken voor ons doen vroeg. Om half tien werd het appel geblazen. En iedereen was er gezond en wel bij. Op naar de kabelbaan. Die afstand valt nog wel mee want wij kijken vanuit ons appartement zo op de kabelbaan. Ideaal om hier in de winter te zitten. Hoef je niet ver te lopen om naar boven te gaan.

Het eerste deel gaat in een stoeltjeslift waar je met z’n vieren in kan. Best nog wel fris in je korte broek. Je koekkoeksklok zou er kou van vatten als je niet oppast. Het eerste station is op 1600 meter. Maar dat is voor ons nog veel te laag. Ons doel is 2670 meter. De volgende lift is nog steeds een stoeltjeslift. Deze gaat naar het volgende station ( Somtgant) en ligt op 2112 meter. En hoe hoger je komt hoe kouder. Extra jasje …….. niks aan de hand.

Toen de laatste stoeltjeslift. Dat was de beste. Hij ging niet. En ons doel was de Piz Martegnas en die lag op 2670 meter. Dus zit er niets anders op dan te lopen. En dat lijkt een makkie: stijgen van 2112 naar bijna 2700 meter, maar dat is het niet. Het stijgingspercentage was behoorlijk hoog en het pad was niet echt makkelijk. Volgens het bord staat er 1,5 uur voor. Dat hebben we ook wel nodig gehad. We hebben echt gezucht en gesteund en naar Heidi geroepen maar we hebben het allemaal gehaald. We hebben prachtige vergezichten gehad en ook de nodig dieren en planten gezien. (marmotten en zelfs een sneeuwhaas)
Rond de middag waren wij boven. Het weer had zich redelijk gehouden. Dat wil zeggen: het bleef droog. Op zo’n hoogte is de temperatuur niet om over naar huis te schrijven. Het was waarschijnlijk net boven 0 maar veel zal het niet geweest zijn. We hebben een hoekje gezocht waar we en beetje uit de wind konden zitten maar het lijkt wel of boven op de berg de wind uit alle hoeken tegelijk komt. Bibberend hebben we onze boterhammen naar binnen gewerkt.

De terugweg gaat dan toch een stuk makkelijker. Dalen gaat toch wat makkelijker als omhoog gaan. En als je daalt werkt de temperatuur ook omgekeerd. Het wordt steeds warmer en daar keken we naar uit. Ruim een uur duurde de afdaling tot het eerste station van de stoeltjeslift.
Bij het laagste station hebben we nog een poosje heerlijk in de zon gezeten om weer helemaal warm te worden. Het was heerlijk.
Rond een uur of vier waren wij weer terug in ons appartement. Moe maar voldaan.

De weersverwachting ziet er goed uit. Langzaam maar zeker wordt het steeds mooier. Vanavond gaan we plannen maken voor de komende dagen. Voor zaterdag zijn we er al uit. Dan gaan we met de trein naar Italie. We kijken daar allemaal naar uit. Ook zullen we vanavond nog een borrel drinken op onze beklimming van de Piz Martegnas. Want elke beklimming hoort gevierd te worden.


Nog even wat feitjes:

* Stijging tijdens de wandeling van 2112 m naar 2670 m hier liepen we een afstand over van 2,8 km. dit komt neer op een stijgings percentage van 20% gemiddeld.

* Totaal gelopen kilometers vandaag +/- 6 km.

Geschreven door Huib Slingerland

2 opmerkingen:

Trudy zei

FerienGrüppeGrün,

En ook deze keer weer goed geraden wie de schrijver was van dit stuk. Hoewel het deze keer meer een strategische gok was dan een herkenning. ;-) Aangezien het over een koekkoeksklok ging was voor mij al duidelijk dat het hier ging om een man. :P hahaha Daarnaast werd de korte broek genoemd. En Huib had een korte broek aan zag ik op de foto. Bovendien hadden pa en Ton al hun schrijfkunsten vertoond. En vond ik de schrijfwijze niet passen bij een -20er. Dus was de keuze snel gemaakt. ;-) Het was weer leuk om alles te lezen. En de foto's maken het helemaal af. Daarnaast Ewoutjuuhhh, je hebt je fototalent nog niet verleerd, ik pikte je foto's er zo uit. Vooral die ene met Slingerland1 op de berg en berg met hek zijn TOP!

Verder een bericht aan iedereen. Een zeer grote pluim en veel respect vanuit hier. Wat hebben jullie al een aantal stevige tochten gemaakt. Met als kroon deze laatste. RESPECT Goed gedaan. Daar mag je trots op wezen. Ik doe t jullie niet na. En zie je het even niet meer zitten??? RELAX.... denk aan Pinguïns!
-x vanuit Nw-lekkerland

Anoniem zei

Hallo luitjes, echt heel leuk om te kunnen lezen én zien waar jullie zijn geweest.
Het raden naar de auteur gaat mij tot nu toe ook goed af, (vooral de koekkoeksklok was duidelijk)!!

Maare, hoe staat het met.... jawel.... de lijn? Houden we het nog een beetje vol daar??

Hier gaat alles (weer) goed, we hebben een zwaar weekend gehad want JP was vrijdag al door zijn medicijnen heen (we denken dat hij er te weinig heeft gehad vorige week) ik ben dus aan het bellen gegaan en al met al kon ik dinsdag avond pas nieuwe doseringen krijgen. Belachelijk natuurlijk. Je wil het allemaal niet weten maar die apotheek in Nieuwpoort krijgt van mij een Koude Douche. Ik ben nu een plan aan het opstellen met drie artsen en de assistenten om hier in de toekomst anders mee om te gaan want dit pik ik natuurlijk niet.
Je begrijpt dat dit voor JP ook niet prettig is, omdat hij dus een aantal dagen zonder ritalin heeft gezeten, moest hij weer opnieuw "wennen" aan zijn medicatie en hij is behoorlijk ziek geweest.
Gelukkig gaat het nu weer beter, en we hopen maar dat dit niet meer gebeurt.

Ik denk aan jullie en ik blijf jullie volgen hier. Geniet ervan en tot snel weer.

xx Rinette