maandag 27 augustus 2007

-=11=- Vakantie 2007 - Zwitserland - Graubunden - Savognin

Zondag 26 Augustus

Zoals je heb kunnen lezen was de planning voor vandaag om lekker uit te slapen en daarna te gaan luieren aan het meertje in het dorp. Het was prachtig weer en iedereen zat rond de klok van tienen al aan de koffie op het balkon. Om een uurtje of half 11 kwam Huib eens polsen of er nog gegadigden waren voor een wandeling in hogere sferen. Voor de liefhebbers was het omstreeks half 12 verzamelen voor het huis zodat we voor de middag boven zouden zijn. De uiteindelijke club die het hoger op ging zoeken bestond uit Huib & Arja, Ton & Annemiek, Rien, Tinie & Ewout. Het lukte net om voor de middag boven te komen bij het bergstation somtgant(2112 m). Dit keer werd er niet gekozen voor de stijle wandeling naar de Piz Martegnas, maar gingen we de tegengestelde richting op naar het op 1866 meter gelegen gehucht Radons (3 huizen een kroeg en een kerkje).

Na een kleine 2 kilometer gewandeld te hebben werd er een lunchpauze ingelast op een rotspunt met uitzicht op ons voorlopige doel(Radons). Na een aantal overheerlijke Zwitserse bammetjes werd de weg vervolgd en kwamen we na nogmaals 2 kilometer aan in Radons.

Hier werd de kaart bestudeerd over de te vervolgen weg. Drie mogelijkheden waren er: "Zelfde weg terug en met de lift naar Savognin, weg vervolgen en vanaf het middenstation de lift terugpakken naar Savognin of Afdalen via het bospad naar Savognin". Rien koos voor de route naar het middenstation (Tigignas 1600m), de rest sloeg af naar beneden om af te dalen naar Savognin(1200m). Na 2,5 km kwam ons pad langs een beekje uit, hier werd een drinkpauze ingelast. Volgens Tony was het mogelijk om de beek over te steken en de voetjes droog te houden, dit werd dus uiteraard geprobeerd voor sommige niet helemaal met succes(we noemen geen namen). Uiteindelijk is het Ton wel gelukt. Met de zon in de rug werd de weg vervolgd voor de laatste dalende kilometers.

Omstreeks 16:30 kwamen we weer aan bij Surses Alpin, Rien Wachtte ons al op met verse koffie, die in een thermoskan meegenomen werd naar het meertje (lai barnagn) om ons bij de rest te voegen. Onder de koffie werd het verhaal van Rien uit de doeken gedaan, die was na een 40 minuten aangekomen bij het middenstation (Tigignas 1600m) en daar stond de lift stil na navraag bleek dat die kapot was. Uiteindelijk werd Rien door het liftbaasje met de auto naar het dorp gebracht.Er werd nog wat gespetterd tot een uur of 6 waarna de zon achter de bergen verdween en iedereen trek kreeg in een warme hap.

’s Avonds werd er nog een plaatselijk kerkdienstje bijgewoond, waar we een welkome aanvulling waren want zonder ons bestond de opkomst uit 4 personen.

De avond werd besloten met het gebruikelijke ritueel van het borreluurtje ditmaal bij Huib en Arja.

Geschreven door Tinie en Ewout.

Wat feiten op en rijtje:

Totale loopafstand 11 kilometer.
Hoogteverschil van 2112 m naar 1178 m.

Geen opmerkingen: