zondag 26 augustus 2007

-=10=- Vakantie 2007 - Zwitserland - Graubunden - Savognin

Zaterdag 25-08-2007,

Een dag met de Bernina express

Al heel erg vroeg moesten we uit de veren. Om kwart over zeven ging de wekker. Want er moest brood worden gehaald. En dat gelijk voor het hele weekend want op zondag is de bakker dicht. En op zondag eten wij ook brood.

Het was zo vroeg ook al mooi weer. Het zonnetje kwam net over de bergen. Het zou vandaag een dag worden waarop een temperatuur voorspeld werd van rond de 28 graden. Het zou een zonnige dag gaan worden. En dat kwam goed uit want wij waren vroeg uit bed gegaan omdat het een drukke dag zou worden. Een dag waarop wij zouden gaan treinen. En niet zomaar een klein stukje maar wel een treinrit van en uurtje of 8. Een treinrit die zou gaan van Tiefencastel naar Tirano (Italië).

De treinen in Zwitserland zijn uitstekend geregeld. Het is echt een aanrader om, als je eens een keer in Zwitserland komt, gebruik te maken van de trein. Ze rijden in ieder geval op tijd en ze zien er ook van binnen heel erg goed uit. Ook zijn er binnen Zwitserland een aantal speciale treinritten Een aantal jaren terug hebben wij ook eens een dergelijk rit gemaakt in de buurt van Zermatt. Deze keer hebben wij de Bernina Express geboekt. Niet goedkoop maar zeker de moeite waard.

De Bernina express gaat van het plaatsje Chur naar Tirano in Italië. Wat afstand betreft valt het nog wel mee ( 140 km). Maar daar gaat het ook helemaal niet om. Het spectaculaire zit in het hoogteverschil onderweg. Chur ligt namelijk op een hoogte van 584 en Tirano op een hoogte van 429 meter boven zee. Onderweg gaat de rein over de Ospizio Bernina en dat ligt op een hoogte van 2253 meter boven zee. Het unieke van deze trein is ook dat deze trein geen gebruik maakt van een tandrad maar dat er een traditionele locomotief voor komt te staan. Op het moment dat het heel erg steil gaat worden komen er twee locomotieven voor te staan.

Om op een goede wijze de hoogte te kunnen overbruggen worden er verschillende keren grote draaicirkels gemaakt. Het mooie daarvan is dan ook dat je de omgeving dan vanuit verschillende zichtpunten goed kan zien. De spoorlijn op zich ligt er al een poosje. Het hoge stuk is ruim 100 jaar geleden aangelegd.

Zoals ik al schreef was en een prachtig mooie dag. Het zicht was heel erg goed. De hele dag zon en een strak blauwe lucht. Zo hadden we ook een prachtig uitzicht op de Piz Bernina waarvan de top ligt op 4049 meter.


Om half negen vertrokken wij uit ons appartement. Daarom ook zo vroeg uit bed. Om even voor negen in de bus want de trein vetrok om 9.15 uur.
Na een treinrit van ruimt 3 uur kwamen wij aan in Tirano. Daar hadden wij tot kwart over twee de tijd om even in de stad rond te kijken. Tirano is een prachtige stad. Het was wel heel erg rustig. Iedereen lag te rusten en de meeste winkels waren dicht. We hebben daar een uurtje rond gelopen en natuurlijk heerlijk Italiaans ijs gegeten. Een aantal hebben er nog een koffie bij genomen. Dat leken wel vingerhoedjes zo klein. Maar straf……. Je stropdas ging er van rechtop staan.

Even voor half zeven waren wij weer terug in ons appartement. Moe maar voldaan. Morgen is het zondag. Voor ons wordt het een ruhe-dag. Ze geven mooi weer op dus het wordt een dag lekker luieren aan het meer met veel zonnen en zwemmen.(ja dat dacht je gisteravond;)). De avond werd volgens de jaren oude traditie besloten met een borrel dit keer bij Rien en Tinie.

bericht geschreven door Huib Slingerland.

Geen opmerkingen: